Nierówności wymierne i wielomianowe
Student: Rozwiązać nierówność:
1. (x4 − 4x +1)(x4 − 4x +2) ≤ 20 Tutaj zastosowałem podstawianie, t = x4 − 4x +1 wyszło mi
t<−5, 4> ale potem nie mogę obliczyć nic dalej...
2. (x2 + 3x)(3x + 3) − 16(3x+3)/(x2 + 3x) ≥ 0 Tutaj dziedzina, i co dalej byście zrobili?
Mam kilkanaście takich do rozwiązania. W jaki sposób się je rozwiązuje? Nie sądzę, że robi się
to mnożeniem...
7 paź 09:24
wredulus_pospolitus:
t = x
4 − 4x + 1.5
| | 81 | | 9 | | 9 | |
(t − 0.5)(t + 0.5) = t2 − 0.25 ≤ 20 −> t2 ≤ |
| −−> − |
| ≤ t ≤ |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
więc masz:
x
4 − 4x + 6 ≥ 0
x
4 − 4x − 3 ≤ 0
I tyle zrobisz ... chyba że treść jest z goła inna
7 paź 09:30
wredulus_pospolitus:
2.
x
2 + 3x = x(x+3)
3x + 3 = 3(x+1)
| | x+1 | | 16 | |
3x(x+1)(x+3) − 16*3 |
| = 3(x+1)[ x(x+3) − |
| ] = (*) |
| | x(x+3) | | x(x+3) | |
| | 16 | | a2 − 16 | | (a−4)(a+4) | |
// rozwiążmy problem: a − |
| = |
| = |
| |
| | a | | a | | a | |
u nas a = x(x+3) a więc //
| | ( x(x+3) − 4)( x(x+3) + 4) | |
(*) = 3(x+1)* |
| = .... ciągnij dalej |
| | x(x+3) | |
7 paź 09:37
Student: Dzięki, drugie udało mi się zrobić, to wystawienie zmieniło postać rzeczy i dalej widzę, że
zeruje −4 i 1
https://imgur.com/DO7wurr
1.66 (to jest to pierwsze)
Być może tak ma zostać, dzięki!
7 paź 09:43
Mila:
2)
| | 16(3x+3) | |
(x2 + 3x)(3x + 3) − |
| ≥ 0 taki zapis, |
| | (x2 + 3x) | |
czy taki?
| (x2 + 3x)(3x + 3) − 16(3x+3) | |
| |
| (x2 + 3x) | |
7 paź 18:44
Mila:

1)
(x
4 − 4x +1)(x
4 − 4x +2) ≤ 20
t=x
4−4x
(t+1)*(t+2)≤20⇔
t
2+3t−18≤0
t∊<−6,3>
−6≤x
4−4x≤3
x
4−4x≥−6 i x
4−4x≤3
x
4−4x+6≥0 i x
4−4x−3≤0
1) f(x)=x
4−4x+6
f'(x)=4x
3−4
4x
3−4=0
x
3=1
x=1
f
min dla x=1
f(1)=1−4+6=3>0⇔x
4−4x+6>0 dla x∊R
2)
g(x)=x
4−4x−3
g'(x)=4x
3−4
g
min dla x=1
g(1)=1−4−3=−6
3)g(x) ma dwa miejsca zerowe, x
1<1, x
2>1
g(2)=16−8−3=5>0⇔x
2∊(1,2)
g(−1)=1+4+6>0
x
1∊(−1,0) [ g(0)=−3]
Albo graficznie:
x
4=4x+3
x
1≈−0.7 , x
2≈1.7
Nierówność : x
4≤4x+3 dla x∊<−1.3, 1,7> w przybliżeniu
7 paź 20:26
Mila:
Nierówność :
x4≤4x+3 dla x∊<−0.7, 1,7> w przybliżeniu
7 paź 20:44
Mariusz:
x
4 − 4x + 6=0
Grupujesz wyrazy
x
4−(4x−6)=0
Ponieważ wyrażenie w drugim nawiasie jest trójmianem kwadratowym
wprowadzasz parametr aby uzależnić od niego wartość wyróżnika
| | y | | y2 | |
(x2+ |
| )2−(yx2+4x+ |
| −6)=0 |
| | 2 | | 4 | |
Δ=0
y(y
2−24)−16=0
y
3−24y−16=0
y= u+v
y
3=u
3+3u
2+3uv
2+v
3
y
3=u
3+v
3+3uv(u+v)
u
3+v
3+3uv(u+v)−24(u+v)−16=0
u
3+v
3−16=0
3(u+v)(uv−8)=0
u
3+v
3=16
uv=8
u
3+v
3=16
u
3v
3=512
t
2−16t+512=0
(t−8)
2+448
y
3−24y−16=0
y=ucos(θ)
u
2=32
u=4
√2
y
3−24y=16
y=4
√2cos(θ)
128
√2cos
3(θ)−96
√2cos(θ)=16|:32
√2
| | 1 | | √2 | |
y1=4√2cos( |
| arccos( |
| )) |
| | 3 | | 4 | |
| | 1 | | √2 | |
y2=4√2cos( |
| (arccos( |
| )+2π)) |
| | 3 | | 4 | |
| | 1 | | √2 | |
y2=4√2cos( |
| (arccos( |
| )+4π)) |
| | 3 | | 4 | |
| | y | | y2 | |
(x2+ |
| )2−(yx2+4x+ |
| −6)=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 4 | | 1 | | 4 | |
x4 − 4x + 6=(x2−√yx+ |
| (y− |
| ))(x2+√yx+ |
| (y+ |
| )) |
| | 2 | | √y | | 2 | | √y | |
gdzie
| | 1 | | √2 | |
y=4√2cos( |
| arccos( |
| )) |
| | 3 | | 4 | |
Teraz już będzie łatwiej rozwiązać tę nierówność
7 paź 21:16
Mariusz:
"Mam kilkanaście takich do rozwiązania. W jaki sposób się je rozwiązuje? Nie sądzę, że robi się
to mnożeniem..."
Student przejrzyj sobie pdf
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
Jeżeli będziesz miał pytania do przedstawionych w tym pdf sposobów to pisz
7 paź 21:22