matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie różniczkowe
lola456:
Rozwiąż równanie różniczkowe:
dx
x + y − 2
= −
dy
x − y −4
Policzyłam wyznacznik: W = −2 ξ = x − 3 η = y + 1
dη
ξ + η
= −
dξ
ξ − η
η
i teraz robię podstawienie u(ξ) =
ξ
dalej zapisuję:
du
1 + u
= −
dξ
1 − u
Nie wiem co dalej z tym zrobić i nie jestem pewna, czy ostatnia linijka jest poprawna. Bardzo proszę o pomoc.
7 paź 09:08
jc:
Zmień lewą stronę równania. η = u ξ
dη
du
1+u
=
+ u = −
dξ
dξ
1−u
7 paź 10:14
piotr:
du
1+u
ξ
+ u = −
dξ
1−u
7 paź 11:14
piotr:
⇒
du
dξ
=
−u−(1+u)/(1−u)
ξ
7 paź 11:21
piotr:
⇒ −1/2 ln(u
2
− 2 u − 1) + C = lnξ itd
7 paź 11:24
lola456:
Teraz już wszystko jasne
dziękuję za pomoc !
7 paź 20:03