Przedstawic w postaci trygonometrycznej liczby
jaros: Przedstawic w postaci trygonometrycznej liczby:
Na czym polega takie przedstawienie, tak samo liczę, ze wzoru z = IzI(cośδ + i sinδ)
7 paź 00:05
ite: Wymnóż przez sprzężenie mianownika i uprość otrzymane wyrażenie.
7 paź 00:22
jaros: | | 1+2itgδ − tg2δ | |
Otrzymałem |
| , co teraz? |
| | 1−tg2δ | |
7 paź 00:27
ite: drobna poprawka i w ramach upraszczania zacznij od mianownika : )
| | cos2δ+sin2δ | |
1+tg2δ= |
| |
| | cos2δ | |
7 paź 00:33
jaros: Hmmm skąd tutaj mamy równanie?
7 paź 00:34
ite: | | sin2δ | | cos2δ | | sin2δ | | 1 | |
1+tg2δ = 1+ |
| = |
| + |
| = |
| |
| | cos2δ | | cos2δ | | cos2δ | | cos2δ | |
7 paź 00:40
jaros: Poczekaj sekundę, w jaki sposób doszliśmy do postaci 1+tg2δ, co się stało z jednostka urojoną?
7 paź 00:48
ite: mianownik po wymnożeniu przez sprzężenie
(1−i*tgδ)(1+i*tgδ) = 1−i2*tg2δ = 1−(−1)*tg2δ = 1+tg2δ
7 paź 00:55
ite: jeśli coś dalej będzie niejasne, to już może wyjaśnią ci, którzy nie muszą jeszcze iść spać...
7 paź 00:58
jaros: A juz rozumiem skąd to się wzięło, lecz nie za bardzo wiem co z tym dalej robić
7 paź 01:12
a7:
| | cos2δ−sin2δ+2isin2δ | |
|
| *cos2δ= |
| | cos2δ | |
=cos(2δ)+isin(2δ)
(?)
7 paź 05:21
jaros: Taaaak, dziękuje ponownie @a7
7 paź 09:48
a7:
7 paź 10:36