Wyznacz wszystkie wartości parametru k
Pawel : Wyznacz wszystkie wartości parametru k k∊R dla których równanie 4(|x−2|−4)=k2+8k+k|x−2| ma co
najmniej 2 rozwiązania. Mam problem z tym zadaniem, nie mogę znaleść sposobu jak przenieść
parametr na jedna stronę a x na druga.
6 paź 22:20
znaleźć: podstaw zmienną pomocniczą t=|x−2|,
dostaniesz równanie liniowe z parametrem
6 paź 22:25
Mila:

4*|x−2|−16=k
2+8k+k*|x−2|
4*|x−2|−k*|x−2|=k
2+8k+16
|x−2|*(4−k)=(k+4)
2
1) k=4
|x−2|*0=16 sprzeczność
2) k≠4
teraz sam próbuj dalej pamiętając, że |x−2|≥0
6 paź 23:53
pioter:
29 paź 12:02