Dla jakich wartości parametru m wielomian
XYZ: Wyznacz wartości parametru m dla których równianie x3 + mx + 1 = 0 ma co najmniej jeden
pierwiastek wymierny
6 paź 20:29
ICSP: m ∊ {−2 , 0}
6 paź 20:30
XYZ: W jaki sposób to uzasadnić?
6 paź 20:33
Minato:
Z tw. o pierwiastkach wymieranych mamy, że możliwe pierwiastki to
x = 1 oraz x = −1
Dla x = 1 mamy
0 = 1+m+1
m = −2
Dla x = −1 mamy
0 = −1−m+1
m = 0
6 paź 20:33
ICSP: Z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu wyznaczysz wszystkie możliwe pierwiastki.
Potem dla każdego wyznaczasz m.
6 paź 20:36
XYZ: Dzięki bardzo, wiszę piwo, pozdrawiam
6 paź 20:37