pochodna funkcji złożonej
Studenciak: oblicz pochodną funkcji złożonej:
6 paź 19:37
6 paź 20:19
Minato:
| | 1 | | 2sinx | |
f'(x) = − |
| •2cosx•(−sinx) = |
| |
| | cos4x | | cos3x | |
6 paź 20:20
Qulka: −2−1 =−3
6 paź 20:24
Minato:
Ale liczmy pochodną a nie całkę
6 paź 20:30
Qulka: myślałam że to od razu
(cosx)(−2)=−2•(cosx)(−3)•(−sinx)
6 paź 20:30
Studenciak: @minato wyjaśnisz ?
6 paź 20:32
6 paź 20:33
Studenciak: | | 1 | |
czyli tutaj trzeba pomnożyć pochodne trzech składników? |
| , cos2x , cosx ? |
| | cos2x | |
6 paź 20:34
Qulka: z dwóch (cosx)(−2) i cos x
6 paź 20:36
Studenciak: aaaaa dobra już widzę

dzięki za pomoc
6 paź 20:37
Qulka: albo jako dzielenie
| 1'•cos2x − 1•(cos2x)' | | 0 − 1•(2cosx)•(−sinx) | |
| = |
| |
| cos4x | | cos4x | |
6 paź 20:39