Równanie
DAniel: Wykaż, że jeżeli c,d są liczbami całkowitymi przy czym c≠0 i d>0 to równanie x3 −3cx2 −dx+c
=0 nie posiada więcej niż jeden pierwiastek wymierny.
6 paź 18:40
a7: funkcja ta ma tylko jeden punkt przegięcia x=c (druga pochodna f''(x)=6x−6c) może to jest trop
6 paź 21:40
a7: żeby równanie to posiadało tylko jeden pierwiastek wymierny to c musi być=1
6 paź 21:41
a7: nie, przepraszam, jednak nie
6 paź 21:43
a7:

f'(x)=3x
2−6xc−d
Δ=36+12d
√Δ=
x
1=1−
√1+d/3 x
2=1+
√1+d/3
x
1≠0, gdyż d≠0 i x
1<0 a x
2>2
f''(x)=6x−6c f"(x)=0 dla x=c
czyli f−cja ma jeden punkt przegięcia w punkcie c, wiemy, że c≠0
założmy, że c>0
wtedy W(0)>0 (gdyż W(0)=c)
nie wiem czy te rozważania coś pomogą, ale może ktoś inny wpadnie na jakiś trop
6 paź 22:12
DAniel: dzięki
6 paź 22:13
a7: no ale to coś pomogło?
6 paź 22:13
a7: mam nowy trop, moment
6 paź 22:20
a7:
x3−3cx2−dx+c=0
x(x2−d)−3c(x2−1/3c)=0
dla d=1/3c i c oraz d∊ całkowitych (Z+) (wtedy c=3d)
x(x2−d)−9d(x2−d)=0
(x2−d)(x−9d)=0
x2=d lub x=9d
x2=d sprzeczne (gdyż d=1/3c, x≠√3/3*c) x=9d czyli x=3c i c∊Z oraz d=1/3c∊Z+ czyli
np. c=3 d=1
spr. W(9d)=0
729d3−9d*81d2−9d2+3d=0
−9d2+3d=0
3d(1−3d)=0
d=0 (sprzeczne) lub d=1/3 (sprzeczne)
?
może się pomyliłam w obliczeniach, ale mi tu wychodzi sprzeczność z założeniami, (m.in,) że d
jest całkowite
6 paź 22:38
a7: tak pomyłka już od początku, sorry
6 paź 22:51
a7: W(x)=0 gdy np. x3=3cx2 i jednocześnie c=dx (wychodzi sprzeczność)
W(x)=0 gdy −3cx2=dx i x3=−c c=−x3 (dla x=1 c=−1 i d=3 W(x=1)=0 i spełnione są warunki
zadania)
W(−1)≠0 (−1 jest drugim możliwym wymiernym pierwiastkiem dla c=−1)
to aktualny trop, wrócę do zadania jutro, a może w tzw. międzyczasie ktoś już wykaże to, co
zadane.
6 paź 23:44
a7: z wzorów Viete'a dla trójmianu 3 stopnia mamy, że
3c=x
1+x
2+x
3
c=−x
1*x
2*x
3
d=x
1*x
2+x
2*x
3+x
1*x
3
czyli 3c=−3x
1*x
2*x
3 czyli x
1+x
2+x
3=−3x
1*x
2*x
3
| | −(x2+x3) | |
wyliczamy x1= |
| |
| | 1+3x2*x3 | |
aby x
1 było l. wymierną x
2+x
3 musi być liczbą całkowitą i jednocześnie 1+3x
2x
3 musi być
liczbą całkowitą
(gdyż liczba wymierna to taka której licznik i mianownik to l. całkowite)
1. dla x
2+x
3=0 byłoby x
2=−x
3 i x
1=0 sprzeczne c≠0
2. x
2+x
3 obie są liczbami wymiernymi sumują się do liczby całkowitej
| | n | | n | |
i jednocześnie 1+3x2x3 musi być całkowite ⇔ gdy x2= |
| lub x2=− |
| i n∊Z |
| | 3x3 | | 3x3 | |
obydwa warunki spełnione jedynie dla ......
czyli......
(?)
7 paź 07:41
a7: * dla wielomianu trzeciego stopnia
7 paź 08:08