Rzut poziomy
Kuba152: Dziecko wyrzuciło piłkę znad głowy wysokości h=1,25m, w kierunku poziomym. Piłka uderzyła o
podłogę pod kątem α=45° do poziomu. Oblicz prędkość początkową piłki
6 paź 16:38
ciekawski:
badając zależności między składowymi wektora prędkości otrzymujesz:
| | | Vxi | | | | Vyj | | |
tg(45o) = |
| = |
| |
| | | Vyj | | | | Vxi | | |
| V
xi |
2 = | V
yj |
2
a po przejściu na zapis skalarny:
V
x= −V
y
W pionie odbywał się spadek swobodny więc:
| | −gt2 | | −gVy2 | | −Vy2 | |
−h = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2g2 | | 2g | |
a stąd:
V
y = −
√2gh
V
p = V
x = −V
y =
√2gh
6 paź 17:46