Równanie logarytmiczne
Damian#UDM: Rozwiąż równanie
log(log(x)) + log(log(x3) −2) = 0
6 paź 16:05
ite: x>0
−log(log(x)) = log(log(x
3)−2)
log(log(x))
−1 = log(3*log(x)−2)
(log(x))
−1 = 3*log(x)−2
6 paź 16:26
znak: log(log(x)*(log(x
3) − 2)) = 0
log(log(x)log(x
3) − 2log(x)) = 0
Stąd korzystając z właściwości logarytmów:
log(x)log(x
3) − 2log(x) = 1
3log(x)log(x) − 2log(x) = 1
3log
2(x) − 2log(x) − 1 = 0
t = log(x)
3t
2 − 2t − 1 = 0
Δ = 4 + 12 = 16
Stąd
Więc ostatecznie wystarczy rozwiązać
| | 1 | |
log(x) = − |
| oraz log(x) = 1 |
| | 3 | |
Wobec tego x = 10
−1/3 lub x = 10
Oczywiście do tego wszystkiego trzeba wziąć pod uwagę założenia, że:
(1) log(x) > 0
(2) log(x
3) − 2 > 0
| | 1 | |
Z tych dwóch nierówności wynika, że x > 1001/3, więc x = − |
| odpada. Tak więc pozostaje |
| | 3 | |
nam x = 10.
6 paź 16:32
chichi: Trochę inaczej...
log[log(x)]+log[log(x)3−2]=0 , niech log(x)=t
log(t)+log(3t−2)=0 ⇒ log[t(3t−2)]=0 ⇒ 100=t(3t−2)
6 paź 16:33
chichi: Albo sprawdzamy podstawiając rozwiązania do równania, dla x=10
−13 w 1 logarytmie
otrzymamy:
| | 1 | |
log(log10−13)=log(− |
| ).... Metoda starożytnych, która pozwala na ominięcie |
| | 3 | |
dziedziny po prostu podstawiając na koniec rozwiązania do równania i sprawdzanie prawdziwości
jest przydatna w przykładach z dużo bardziej skomplikowaną dziedziną niż w tym przykładzie,
tutaj szybciej tak jak @znak pokazał. Ale warto znać obie metody. Miłego popołudnia wszystkim
życzę!
6 paź 16:46
Damian#UDM: Bardzo dziękuje wam za pomoc! Ja niestety próbowałem inaczej i doszedłem do samego x i log(x),
z czego nie mogłem nic zrobić dalej.
x∊(3√100, +∞)
log[log(x)(log((x3)−2)]=log(1)
log(x)*(log((x3)−2)=log(10)
x*log((x3)−2)=10
3xlog(x) − 2x = 10, i tutaj nie wiedziałem dalej co zrobić.
Dziękuję za pomoc!
7 paź 00:11