Równanie logarytmiczne
Damian#UDM: Rozwiąż równanie
5log(x) = 50 − xlog(5)
6 paź 15:56
chichi: Niech 5
log(x)=t, zatem log(t)=log(5
log(x)) ⇒ log(t)=log(x)*log5 ⇒ log(t)=log5*log(x)
⇒log(t)=log(x
log5) ⇒ t=x
log5.
Teraz tylko dokończyć, pozdrawiam ciepło
6 paź 16:19
Damian#UDM: Bardzo dziękuję za pomoc!
Również pozdrawiam
7 paź 11:40
Eta:
x>0
logx=t ⇒ x=10t to xlog5 = 10log5t= 5t
i mamy
5logx=50−5logx
5logx=52 ⇒ logx=2 ⇒ x=100
7 paź 15:42
Damian#UDM: Dziękuje
Eta za pomoc, pozdrawiam cieplutko
21 paź 22:40