Parametr m, funkcja kwadratowa
Maturzysta: Dla jakich wartości parametru m nierówność 2x2 + 5x + m < 0 ma dokładnie trzy rozwiązania
całkowite?
Próbowałem Δ≥0, x2=x1+4 (na podstawie interpretacji wykresu przybliżonego) i dalej wzorami
Viete'a, ale coś nie chce mi wyjść.
Dzięki z góry za pomoc!
Odp to m ∊ <−3;0)
6 paź 11:39
Maturzysta: Mam jeszcze jedno:
Dla jakich wartości parametru m pierwiastki równania 2x2 −(m+3)x + m2 −5 = 0 spełniają
warunek x1 <1 < x2
I drugie:
Dla jakich..... x2 + (3m −2)x + m+2 = 0 spełniają x12 +x22 > 1 (tutaj robiłem wstawiając
2x1x2−2x1x2 ale nadal coś mi nie wychodzi? Robię poprawnie?)
6 paź 12:06
piotr:

nierówność 2x
2 + 5x + m < 0 ma dla:
m<0 ilość rozwiązań całkowitych r
c>2
m<−3 ilość rozwiązań całkowitych r
c>3
6 paź 12:10
Maturzysta: @piotr, a czy da się to zrobić jakoś inaczej? Nie do końca rozumiem, o co chodzi tutaj...
6 paź 12:35
ICSP:
2) 2x2 − (m+3)x + m2 − 5 = 0
1o Δ > 0
2o f(1) < 0
3) x2 + (3m − 2)x + m + 2 = 0
1o Δ > 0
2o x12 + x22 = (x1 + x2)2 − 2x1x2 > 1
6 paź 13:47
Maturzysta: Dzięki bardzo, znalazłem błędy rachunkowe, dzięki
6 paź 19:09