Rozwiąż równanie
Ewa:
(2+√3)2+(2−√3)2=4
Bardzo proszę o pomoc
5 paź 17:46
Zgubiony bucik Kopciuszka : Nie ma zmniennej
To nie jest rownanie
5 paź 17:49
Ewa:
(2+√3)x+(2−√3)x=4
Z góry przepraszam za błąd
5 paź 17:50
chichi: | | 1 | |
Zauważ, że 2−√3= |
| . Podstawienie i po zadaniu, jak nie dasz rady to daj znać  |
| | 2+√3 | |
5 paź 17:57
Ewa: Podstawiłam i zamieniłam ułamek,ale nie wiem jak lewą stroną ze sobą połączyć
5 paź 18:15
chichi: t=(2+√3)x
5 paź 18:28
Serce w rozterce : Wtedy tez t>0
Mnozysz przez t
t
2−4t+1=0
5 paź 18:34
Ewa: Dziękuje bardzo
5 paź 18:40
Mila:
1) W pamięci:
x=1 lub x=−1
Albo tak:
2)
(2+
√3)=t, t>0
t
2−4t+1=0
Δ=12
| | 4−2√3 | | 4+2√3 | |
t= |
| lub t= |
| |
| | 2 | | 2 | |
t=2−
√3 lub t=2+
√3
(2+
√3)
x=2−
√3 lub (2+
√3)
x=2+
√3
x=−1 lub x=1
5 paź 18:45