.
Szymon: Dane są trzy liczby nieujemne x,y,z, których suma wynosi 12,
a y jest średnią arytmetyczną liczb x i y.
Wyznacz te liczby wiedząc, że wartość wyrażenia x2 + y2z jest najmniejsza.
mam tak
x + y + z = 12
(x + y)/2 = y
więc 2y + z = 12
z = 12 − 2 y
co dalej?
5 paź 10:20
ICSP:
2y = x + y ⇒ x = y ⇒ x = y = 0 ⇒ x2 + y2z = 0 i mniejsze być nie może gdyż liczby są
nieujemne.
5 paź 10:25
Szymon: dobra, czyli mam teraz x = y
więc wychodzi mi x2 + y2(12 − 2y)
czyli ostatecznie −2y3 + 13y2
co dalej z tym trzeba zrobić?
5 paź 10:32
ICSP: szukasz najmniejszej wartości na przedziale [0;6]
5 paź 10:34
Szymon: a dlaczego w tym akurat przedziale?
5 paź 10:51
Saizou :
x + y + z = 12
2x + z = 12 → z = 12 − 2x
f(x) = x
2 + x
2*(12−2x) = −2x
3 + 13x
Ale x,y,z ≥ 0, zatem
12−2x ≥ 0 →x ≤ 6, wówczas otrzymujesz dziedzinę funkcji f, jako przedział [0; 6]
5 paź 13:04