funkcja
HGH: |mx2 +|x| +2| >1
dla jakich wartosci m dla ktorych nierownosc jest spelniona przez kazda liczbe rzeczywista.
podstawiam t=|x|. Jak liczyc dalej? po prostu wystarczy tylko na dwa przypadki +przypadek gdy
m=0?
i rozwiazac po prostu dwie nierownosci mt2 +t +1>0 v mt2 +t +3 <0 szukajac m dla ktorych te
nierownosci sa spelnione dla kazdego t?
5 paź 00:57
ICSP: t = |x| . t ≥ 0
Definiujemy ponadto funkcję f : [0 ; ∞) −> R wzorem f(t) = mt2 + t + 2
Wtedy rozważaną nierówność można zapisać w postaci: |f(t)| > 1
Przypadek gdy m > 0. Wystarczy wtedy aby najmniejsza wartość funkcji f była większa od 1
Przypadek gdy m = 0 jest trywialny.
Przypadek gdy m < 0. Wystarczy aby największa wartość funkcji f była mniejsza od −1
Reszta to obliczenia.
5 paź 14:06