liczby zespolone
jaros: Obliczyc:
(1 + i)4n, n ∊ N
Pierwszy raz się z takim czymś spotykam i nie dokona rozumiem o co w tym chodzi, bo nie miałem
czegoś takiego na wykładzie
5 paź 00:52
a7: ja się nie znam, ale ja bym zrobiła tak
((1+i)4)n=[(1+i)2(1+i)2]n=(1+2i+i2)(1+2i+i2)]n=(2i*2i)n=(4i2)n=(−4)n
(?)
5 paź 01:29
Adamm: Przynajmniej jakiś uczuciowy ten spam
5 paź 06:09
a7: i ładny rysunek
5 paź 09:20
jaros: Coś tu się stało? Z tego co wiem to trzeba użyć wzoru Wzór de Moivre'a, ktos by mógł mi to
pokazać na tym przykładzie?
5 paź 21:46
ICSP: zacznij od zapisania liczby z = 1 + i w postaci trygonometrycznej.
5 paź 21:54
Mila:
|1+i|=
√2
| | π | | π | |
(1+i)4n=(√2)4n*( cos( |
| *4n)+i sin( |
| *4n))= |
| | 4 | | 4 | |
=4
n*(cos(π*n)+i sin (π*n))=4
n*cos(π*n)
dalej sam
W tym zadaniu lepszy jest sposób
a7 .
(1+i)
2=2i
5 paź 22:49
jaros: Dziękuje śliczne za pomoc @Mila, rozumiem twoje kroki lecz nie za bardzo rozumiem co mam zrobić
z samym "n". Tutaj ma skorzystać z jakiejś własnosci liczby zespolonej

A i jeszcze jak się nie mylę to "isin (π*n))" wyzerowało się przez okres sin = kπ?
6 paź 01:23
jaros: Sposobu @a7 nie rozumiem, nie znam narazie takich przekształceń
6 paź 01:24
Serce w rozterce : x4= x2*x2 albo np x5= x4*x= x3*x2= x2*x3= x*x4
x4n=( x4)n lub =( xn)4
(a+b)2= a2+2ab+b2
(1+i)2= 1+2i+i2
Poza tym wiesz ze i2=−1
Ma nadzieje ze rozumiesz teraz sposob a7
6 paź 01:33
Jaros: A No tak, teraz rozumiem Dziękuje

, lecz nadal nie wiem jak (−4)
2 otrzymać ze sposobu @Mila,
cosπ=−1 lecz w takim przypadku było by (−4)
n*n
6 paź 01:54
Jaros: (−4)n*
6 paź 01:55
a7: wydaje mi się, że to można zapisać tak
cosπn=1 dla n parzystych oraz cosπn=−1 dla n nieparzystych
czyli 4n*cosπn=(−4)n
jednak lepiej, żeby Mila potwierdziła
6 paź 15:36
ICSP: cos(πn) = (−1)n
6 paź 15:44
jaros: Odp. (−4)
n Wiec mam pytanie jak pozbyć się "n" w cos(π*n)

cos(π) = −1 więc gdzie znika to
"n" by wynik był taki jak @a7?
6 paź 16:16
a7: już mówię
6 paź 16:33
a7: 4n*cosπn=4n*(−1)n=[4*(−1)]n=(−4)n
6 paź 16:34
a7: korzystamy z wzoru an*bn=(ab)n
6 paź 16:35
a7: zobacz rysunek Mili z 22:49
cosπn=1 albo cosπn=−1 w zależności czy n jest parzyste czy nieparzyste czyli cosπn=(−1)n co
napisał ICSP
6 paź 16:37
jaros: Jak rozumiem tutaj cosπ*n −−−> w (−1)n dlaczego tak?
6 paź 16:53
jaros: Tylko to jest jeszcze dla mnie nie jasne
6 paź 16:53
a7: (−1) do potęgi n jest równe 1 gdy n jest parzyste oraz równe −1 gdy n jest nieparzyste, tak
samo jak cosπn
np. cos0π=cos2π=cos4π=.....=1 a cos1*π=cos3π=cos5π=.....=−1 (zobacz różowe kropki na
rysunku Mili z 22:59
6 paź 16:56
jaros: Znaczy chyba nie rozumiemy się do końca, mam na myśli, czy istnieje operacja matematyczna która
umożliwia zamiennie iloczynu na potęgowanie, bo tam zachodzi coś takiego
6 paź 17:00
a7: no tak nie rozumiemy się, rzeczywiście, tam chodzi o to co już napisałam najlepiej jak
potrafiłam 16:56
6 paź 18:33
jaros: Tylko jeżeli mamy w zdaniu, że n to każda liczba naturalna to np "n = 2" wynik z (−4)n*n będę
miał
32 zamiast 16. Da się to jeszcze jakoś prościej napisać? lub ja popełniłem błąd.
6 paź 18:38
a7: popełniłeś błąd n=2 cos(2π)=1 (−4)n=16
6 paź 18:40
a7: 4n*(−1)n=(−4)n
6 paź 18:41
a7: n=2 42*(−1)2=16
6 paź 18:41
a7: nie kumasz chyba tego przejścia cosπn=(−1)n
6 paź 18:42
a7: cosπn≠n (−1)n≠n
6 paź 18:45
jaros: Tak tak nie kumam tego

! Nie wiem co kompetnie tam się Stalo w jaki sposób iloczyn liczb −1*n
przeszedł w formę (−1)
n
6 paź 19:06
jaros: Proszę o pomoc
6 paź 19:07
a7: no bo tam nie ma (−1)*n
6 paź 19:10
a7: tam jest cos(πn)
6 paź 19:10
a7: n należy do naturalnych więc cos(πn)=−1 (dla n nieparzystych) i cos(πn)=1 dla n parzystych
czyli cos(πn)=(−1)n
(−1)0=1 (−1)2=1 (−1)4=1 ........
(−1)1=−1 (−1)3=−1 (−1)5=−1 .......
6 paź 19:15
a7: więc cos(πn)≠1*n
6 paź 19:17
jaros: Aaaaa dobra już rozumiem, DZIĘKUJE!
6 paź 19:18
a7: czy teraz jaśniej, bo jeśli nie to napisz, dokładnie jeszcze raz czego dokładnie, dokładnie
nierozumieszi gdzie "nie trybi" to ja (albo ktoś jeszcze)spróbuję jeszcze raz
6 paź 19:18
a7: a spoko
6 paź 19:19
Mila:
1)
cos(0π)=1
cos(1π)=−1
cos(2π)=1
cos(3π)=−1
czyli jak piszą wcześniej:
cos(nπ)=1 dla n parzystych
cos(nπ)=−1 dla n− nieparzystych , co zapisujemy:
cos(nπ)=(−1)n
−−−−−−−−−−−−−
Zatem:
4n*cos(nπ)=4n*(−1)n=(−4)n
wszystko już zostało napisane wyżej przez A7 i ICSP
2)
Czasem warto policzyć na piechotę kwadrat liczby zespolonej i nie korzystać z wzorów de Moivre'
a
(1+i)2=2i zapamiętaj, często z tego warto skorzystać.
(1−i)2=−2i
(1+2i)2=−3+4i
(1−2i)2=−3−4i
(2+i)2=3+4i
te wzorki przydają się przy niektórych równaniach kwadratowych.
6 paź 19:21