Oblicz....
Asia: x2+1−2x−4x2+9−12x=0
Czy ostatecznym wynikiem będzie −3x2−14x+−10 ?
4 paź 22:41
Asia: oczywiście tam jest znak = −10
Czy da się obliczyć dalej?
4 paź 22:43
4 paź 22:45
Asia: rozpiszesz jak do tego dojść?
4 paź 22:47
chichi:
−3x
2−14x+10=0
a=−3, b=−14, c=10
Δ=b
2−4ac
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
x1= |
| , x2= |
| |
| | 2a | | 2a | |
Zachęcam do samodzielnej pracy, u góry instrukcja
4 paź 22:54
Asia: niestety nie mieliśmy jeszcze Δ...
dzięki
4 paź 22:59
chichi: Skoro nie było w szkole delty, to można też tak:
−3x
2−14x+10=0 / : (−3)
| | 7 | | √79 | | 7 | | √79 | |
x+ |
| = |
| v x+ |
| =− |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | −7+√79 | | −7−√79 | |
x= |
| v x= |
| |
| | 3 | | 3 | |
4 paź 23:10