nierówność
Marusia: dana jest nierówność 8<a√2<10
uzasadnij, ze istnieją dokładnie dwie liczby naturalne a, dla których powyższa nierówność jest
prawdziwa
Jak to obliczyć?
Po przekształceniu wyszło mi √32<a<√50
4 paź 22:36
Marusia: bardzo proszę o pomoc
4 paź 22:52
chichi: a∊(4√2,5√2)≈(5.66 , 7.07) zatem dla a∊N istnieją dwie liczby spełniające ową nierówność, te
liczby to 6 i 7.
4 paź 22:58
a7: no to widzimy/zauważamy, że nierówność jest spełniona przez dwie liczby naturalne tj. 6 i 7
gdyż √36 i √49 mieszczą si pomiędzy √32 a √50
(inne liczby naturalne już nie spełnią gdyż 8=√64 i to jest większe niż √50 a 5=√25 jest
mniejsze niż √32)
4 paź 23:00
a7:
4 paź 23:03
Mila:
8<a√2<10 /2
64<2a2<100 /:2
32<a2<50
a=6 , a=7
4 paź 23:04
Marusia: bardzo dziękuję
4 paź 23:04
Mila:
zał. a∊N
4 paź 23:05