zapisz w postaci iloczynu:
Dami324: p4−(r−3)6
7a8−3b6
4 paź 21:39
chichi: p4−(r−3)6=(p4−((r−3)3)2)=(p2−(r−3)3) (p2+(r−3)3)
4 paź 21:44
Dami324: dzięki, proszę jeszcze o drugi przykład
4 paź 21:58
Dami324: 7a8−3b6
4 paź 22:00
chichi: użyj dużego U do zapisania ułamka, bo nie jestem w stanie rozczytać
4 paź 22:02
4 paź 22:10
chichi: | | 3 | | √3 | | √3 | |
7a8− |
| =(√7a4− |
| )(√7a4+ |
| ) |
| | b6 | | b3 | | b3 | |
oba przykłady to przecież skorzystanie ze wzoru na różnicę kwadratów f
2−g
2=(f−g)(f+g)
4 paź 22:16