Prosze o pomoc
Bartosz: Jakie warunki powinna spełniać liczba m, aby pierwiastki x1 i x2 równania
| | 1 | | 1 | |
spełniały nierówność |
| + |
| < 2m+1 |
| | x1 | | x2 | |
4 paź 19:47
Julia741: Sprowadź równanie do postaci ax2+bx+c=0, a następnie założenia a≠0, Δ>0 i na koniec rozwiąż
nierówność z zadania korzystając ze wzorów Viete'a.
4 paź 19:52
ICSP: przed sprowadzeniem do równania kwadratowego zastrzeż m ≠ 1 i x ≠ 0
4 paź 20:23
Bartosz: nie wiem czy dobrze sprowadzam do równania kwadratowego bo wychodzi mi m2+x−2=0
4 paź 21:00
ICSP: (m−1)x(x+1) = mx2 + m2 − 1
x2(m − 1 − m) + x(m − 1) + 1 − m2 = 0
x2 − x(m−1) + m2 − 1 = 0
4 paź 21:06