matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo warunkowe ???: Badania przeprowadzone w pewnej szkole wykazały, że: −20%uczniów czyta czasopisma motoryzacyjne −30% uczniów czyta czasopisma kobiece −40% uczniów czyta czasopisma młodzieżowe −13% uczniów czyta czasopisma motoryzacyjne i młodzieżowe −5% uczniów czyta czasopisma motoryzacyjne i kobiece −10% uczniów czyta czasopisma kobiece i młodzieżowe −5% uczniów czyta wszystkie rodzaje czasopism Oblicz prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrany uczeń: a)czyta czasopisma kobiece, jeśli wiadomo, że nie czyta czasopism motoryzacyjnych,
 5 
(odp:

)
 16 
b) nie czyta czasopism kobiecych, jeśli wiadomo, że czyta przynajmniej dwa rodzaje czasopis.
 4 
(odp:

)
 9 
a) Mam tylko tyle: A − ilość uczniów czytających czasopisma kobiece
 30 
P(A) =

100 
B − ilość uczniów nie czytających czasopisma motoryzacyjne
 80 
P(B) =

100 
A∩B − ilość uczniów czytających czasopisma kobiece oraz nie czytających czasopisma motoryzacyjne Domyślam się, że coś muszę zrobić z tym ostatnim myślnikiem, ale nie wiem co... Poproszę o podpowiedzi które doprowadzą mnie do końcowego wyniku
4 paź 18:48
wredulus_pospolitus: (a) motoryzacyjnych NIE czyta 80% kobiecie (ale nie motoryzacyjne) czyta 30% − 5% = 25%
 25% 5 
stąd P(A) =

=

80% 16 
4 paź 18:52
wredulus_pospolitus: (b) czyta przynajmniej dwa rodzaje czasopism dokładnie: 13% + 5% + 10% + 5% = 33% a czyta motoryzacyjne i młodzieżowe dokładnie: 13%
 13% 13 4 
stąd P(B) =

=

33% 33 9 
4 paź 18:56
???: a) Dlaczego 30% − 5%? Te 5% to ten myślinik: −5% uczniów czyta czasopisma motoryzacyjne i kobiece? Jeśli tak to już wiem skąd się bierze te 5% w działaniu. 25% to P(A∩B)? 80% to P(B)?
4 paź 19:02
???: b) ma ktoś inny pomysł na podpunkt b? wątpię żeby to był błąd w druku
4 paź 19:32
ite: dane na rysunku są podane w procentach i teraz się zgadza odpowiedź b/
4 paź 21:03
ite: drugi raz rysuję, rysunek znowu nie chce się wczytać https://prnt.sc/ut1bb7
4 paź 21:07
???: na jakim rysunku?
???: już widzę
ite: przesyłam link, bo rysunki mi znikają https://prnt.sc/ut1bb7
4 paź 21:08
???: Dlaczego tam jest zero a nie 5?
4 paź 21:49
ite: Wiemy, że 5% uczniów czyta czasopisma motoryzacyjne i kobiece i jednocześnie wiemy, że 5% uczniów czyta wszystkie rodzaje czasopism, więc to muszą być ci sami uczniowie. Wniosek nie ma uczniów, którzy czytaliby tylko czasopisma motoryzacyjne i kobiece (nie czytając młodzieżowych) → w tej części trzeba wpisać 0%
4 paź 21:54
???: aaa okej dzięki
4 paź 22:23