prawdopodobieństwo warunkowe
???: Badania przeprowadzone w pewnej szkole wykazały, że:
−20%uczniów czyta czasopisma motoryzacyjne
−30% uczniów czyta czasopisma kobiece
−40% uczniów czyta czasopisma młodzieżowe
−13% uczniów czyta czasopisma motoryzacyjne i młodzieżowe
−5% uczniów czyta czasopisma motoryzacyjne i kobiece
−10% uczniów czyta czasopisma kobiece i młodzieżowe
−5% uczniów czyta wszystkie rodzaje czasopism
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrany uczeń:
a)czyta czasopisma kobiece, jeśli wiadomo, że nie czyta czasopism motoryzacyjnych,
b) nie czyta czasopism kobiecych, jeśli wiadomo, że czyta przynajmniej dwa rodzaje czasopis.
a) Mam tylko tyle:
A − ilość uczniów czytających czasopisma kobiece
B − ilość uczniów nie czytających czasopisma motoryzacyjne
A∩B − ilość uczniów czytających czasopisma kobiece oraz nie czytających czasopisma
motoryzacyjne
Domyślam się, że coś muszę zrobić z tym ostatnim myślnikiem, ale nie wiem co...
Poproszę o podpowiedzi które doprowadzą mnie do końcowego wyniku
4 paź 18:48
wredulus_pospolitus:
(a)
motoryzacyjnych NIE czyta 80%
kobiecie (ale nie motoryzacyjne) czyta 30% − 5% = 25%
| | 25% | | 5 | |
stąd P(A) = |
| = |
| |
| | 80% | | 16 | |
4 paź 18:52
wredulus_pospolitus:
(b)
czyta przynajmniej dwa rodzaje czasopism dokładnie: 13% + 5% + 10% + 5% = 33%
a czyta motoryzacyjne i młodzieżowe dokładnie: 13%
| | 13% | | 13 | | 4 | |
stąd P(B) = |
| = |
| ≠ |
| |
| | 33% | | 33 | | 9 | |
4 paź 18:56
???:
a)
Dlaczego 30% − 5%?
Te 5% to ten myślinik: −5% uczniów czyta czasopisma motoryzacyjne i kobiece? Jeśli tak to już
wiem skąd się bierze te 5% w działaniu.
25% to P(A∩B)?
80% to P(B)?
4 paź 19:02
???: b)
ma ktoś inny pomysł na podpunkt b?
wątpię żeby to był błąd w druku
4 paź 19:32
ite: dane na rysunku są podane w procentach
i teraz się zgadza odpowiedź b/
4 paź 21:03
4 paź 21:07
???: na jakim rysunku

?
4 paź 21:07
???: już widzę
4 paź 21:07
4 paź 21:08
???: Dlaczego tam jest zero a nie 5?
4 paź 21:49
ite:
Wiemy, że 5% uczniów czyta czasopisma motoryzacyjne i kobiece
i jednocześnie wiemy, że 5% uczniów czyta wszystkie rodzaje czasopism,
więc to muszą być ci sami uczniowie.
Wniosek nie ma uczniów, którzy czytaliby tylko czasopisma motoryzacyjne
i kobiece (nie czytając młodzieżowych) → w tej części trzeba wpisać 0%
4 paź 21:54
???: aaa okej dzięki
4 paź 22:23