Analiza matematyczna - granice
Damian: Czy granica punktowa f(x) ciągu fn(x) = 1/(n3x2 + 1) gdzie x∊<1,2> należy do kuli K(g,1),
gdzie g(x) jest granicą punktową ciągu gn(x) = n3x/(n3x2 +1), gdzie x∊<1,2>
Obliczyłem f(x) = 0 oraz g(x) = 1/x
W jaki sposób sprawdzić teraz czy to 0 należy do kuli K?
4 paź 17:30
Adamm: A w jakiej metryce? Supremum?
5 paź 06:14
Damian: W metryce euklidesowej, na zajęciach korzystaliśmy z supremum.
5 paź 09:22
Adamm: Nie ma Euklidesowej
6 paź 00:06
Damian: Metryka euklidesowska*
6 paź 11:39