α | a | |||
o długości odpowiednio a, b, c , dowieść , że: sin | ≤ | |||
2 | 2√bc |
b2+c2−a2 | 1 | b | c | a2 | 1 | a2 | ||||||||
cosα= | = | *( | + | )− | ≥ | *2− | ||||||||
2bc | 2 | c | b | 2bc | 2 | 2bc |
a2 | ||
cosα≥1− | ||
2bc |
a2 | |
≥1−cosα | |
2bc |
α | ||
2)1−cosα=2sin2 | ||
2 |
a2 | α | |||
3) | ≥sin2 | ⇔ | ||
4bc | 2 |
α | a | |||
sin | ≤ | |||
2 | 2√bc |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |