geometria
DAniel: Dowieść, że jeżeli długości a,b,c boków trójkąta ABC spełniają nierówność 2a−b<c , to miary
jego kątów wewnętrznych α,β,γ leżących odpowiednio naprzeciw boków o długościach a,b,c
spełniają nierówność 2α−β<γ
4 paź 11:14
Eta:
Z nierówności
2a−b<c wynika ,że bok "a" jest najkrótszym bokiem
| | b+c | | a+a | |
bo a< |
| < |
| =a −− sprzeczność |
| | 2 | | 2 | |
zatem kąt α −− jest kątem ostrym czyli α∊(0
o, 90
o)
z tw. sinusów
a=2Rsinα , b=2Rsinβ, c=2Rsinγ i α+β+γ=180
o ⇒ (β+γ) ∊ (90
o,180
o)
| | β+γ | | β−γ | |
zatem 2sinα<sinβ+sinγ =2sin |
| *cos |
| i cos( β−γ)/2≤1 |
| | 2 | | 2 | |
| | β+γ | |
sinα<sin |
| i α∊(0o,90o) |
| | 2 | |
co daje tezę
2α −β<γ
==========
4 paź 12:50
DAniel : DZięki
4 paź 12:53
Eta:
4 paź 14:07