nierówność
mam pytanie: x2>3 jak się robi taką nierówność bez delty i bez wzorów skróconego mnożenia? Czy można
prosić o wytłumaczenie?
4 paź 00:15
wredulus_pospolitus:
np. tak:
x2 > 3 −−−> x > √3 lub x < − √3
4 paź 00:29
mam pytanie: ale jak to wytłumaczyć?
4 paź 01:13
Zgubiony bucik Kopciuszka : x2−3>0
a2−b2=(a+b)(a−b)
x2−3>0
(x+√3)(x−√3)>0
4 paź 03:06
getin:
nierówność postaci |x| > a ma rozwiązanie x>a lub x<−a
istnieje też wzór √x2 = |x|
x2 > 3
pierwiastkujemy obustronnie
√x2 > √3
stosujemy wzór √x2 = |x|
|x| > √3
zatem
x > √3 lub x < −√3
4 paź 07:34
mam pytanie: dzięki wielkie
4 paź 09:11
Zgubiony bucik Kopciuszka : OK .Tak ak napisal getin
Tutaj mozna tak zrobic bo x2>a i a≥0
Ale np x2>−5
albo taki przypadek x2<−9?
4 paź 10:45
Jerzy:
Wykorzystujemy fakt: x2 ≥ 0 , dla dowolnego x.
4 paź 11:03