V S t
sillyone: pytanie dotyczy szkolnej matematyki , ale niestety nie radze ... pomocy prosze (przynajmniej
podpowiedzi)
TRESC: jest trasa, po niej jedzie pociag. jezeli przyszpieszy sie o 10 km/h to uzyska 40 minut,
jezeli spowolni sie o 10 km/h − to spozni sie na godzine (od poczatkowego czasu). Jaka jest
dlugosc trasy.
W odpowiedziach dlugosc jest rowna 200 km....
2 paź 19:29
Pytający:
v // "standardowa" prędkość jazdy [km/h]
t // "standardowy" czas jazdy [h]
s // długość drogi [km]
vt = s
| | 40 | | 2 | | 20 | |
(v + 10) * (t − |
| ) = s ⇒ vt − |
| v + 10t − |
| = s |
| | 60 | | 3 | | 3 | |
(v − 10) * (t + 1) = s ⇒ vt + v − 10t − 10 = s
⇒
v − 10t − 10 = 0
⇒
| | 2 | | 20 | |
v − |
| v − |
| − 10 = 0 ⇒ v = 50 |
| | 3 | | 3 | |
v − 10t − 10 = 0 ⇒ 50 − 10t − 10 = 0 ⇒ t = 4
⇒
s = vt = 50 * 4 = 200
2 paź 20:03
sillyone: .. DZIEKUJE @!
2 paź 20:38