ciagi
smt:
pokaz ze ciag an=(−1)nqn jest zbiezny dla 0 < q < 1 i rozbiezny dla q >= 1
2 paź 15:42
Minato:
Wynika to bezpośrednio z tw. o ciągu ograniczonym i zbieżnym do zera
(−1)n jest to ciąg ograniczony
qn ciąg zbieżny dla (0; 1)
zatem
limn→+∞ (−1)nqn = 0
rozbieżność, bierzesz dla podciągi, jeden po liczbach parzystych, drugi po nieparzystych.
n = 2k mamy a2k = q2k → +∞ gdy k→+∞
n = 2k+1 mamy a2k+1 = −q2k+1 → −∞ gdy k→−∞
zatem granica nie istnieje.
2 paź 15:52
Blee:
Jeszcze pozostaje przypadek q=1 gdzie bierzesz te same podciagi
2 paź 15:58
Adamm:
Punkty graniczne ciągu an to:
0 dla 0<q<1
1, −1 dla q = 1
∞, −∞ dla q>1
2 paź 23:03