Liczba Eulera
John: Nie znajduję oznaczenia dla logarytmu naturalnego oraz granicy dla tego dla ułatwienia zadania
przyjmijmy, że:
ln− logarytm naturalny
lim−granica z "n" dążącym do nieskończoności
I teraz pytanie
lim ln(1+2n) wyrażenie w nawiasie jest do potęgi n,
Skąd wiemy, że granica wynosi ln e2 co daje nam wynik 2
Chodzi mi o to, że byłoby to prawdą zgodnie z definicją Liczby Eulera gdyby po lim nie byl ln
tylko od razu (1+2n)do potęgi n
Wychodzi na to, że ln nic nie zmienia?
1 paź 19:56
Jerzy:
To proste, lne2 = 2lne = 2*1 = 2
1 paź 20:28
Jerzy:
No i: lim (1 + 2/n)n = e2 ,ale to chyba wiesz.
1 paź 20:32
wredulus_pospolitus:
| | 2 | | 2 | |
lim ln(1 + |
| )n = ln ( lim ( 1+ |
| )n ) = ln ( e2 ) = 2 |
| | n | | n | |
1 paź 20:46
wredulus_pospolitus:
jako komentarz odpowiednie przywołujesz odpowiednie twierdzenie umożliwienie przejście z kroku
pierwszego do kroku drugiego
1 paź 20:46
John: A skąd wiemy, że lim ln(1+2n) = ln ( lim (1+2n) ?
oczywiście nawiasy do potęgi n
1 paź 21:14
1 paź 21:57