matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Sprawdź, czy ciąg a_n=2n-6^n+U{1}{n} jest malejący i czy jest ograniczony z góry
bakda:
1
Sprawdź, czy ciąg a
n
=2n−6
n
+
jest malejący i czy jest ograniczony z góry
n
1 paź 12:05
ICSP:
1
1
a
n + 1
− a
n
= 2(n+1) − 6
n+1
+
− 2n + 6
n
−
=
n + 1
n
1
= 2 − 5*6
n
−
< 0 dla n ≥ 1
n(n+1)
Ciąg jest malejący, więc jest ograniczony od góry.
1 paź 13:08