Wyznaczanie Dziedziny funkcji
MinusPrześladujeMnie: Wyznacz Dziedzinę funkcji
(5x * 52 − 25x + 5x * 5−1 − 5) i to wszystko pod pierwiastkiem
Zastanawiam się czy jest tutaj jakiś "złoty środek" na wyznaczenie takowej dziedziny.
30 wrz 20:13
Jerzy:
Jest.Wyrażenie pod pierwiastkiem musi być nieujemne.
30 wrz 20:30
Damian#UDM:
Zmienna pomocnicza
5x = t, t>0
30 wrz 20:32
Eta:
D=<−1,2>
========
30 wrz 20:36
Damian#UDM: Eta Wyszło mi dokładnie to samo
30 wrz 20:37
Eta:
Bez podstawień
(5
x−25)(5
x−
15)≤0
5
x∊< 5
−1, 5
2> ⇒ x∊<−1,2>
D=<−1,2>
========
30 wrz 20:42
Eta:
Można też grupowaniem wyrazów
....................
30 wrz 20:49
Damian#UDM: Super
Eta 
dziękuje za więcej ciekawych możliwości, podziwiam za wiedzę! Moje 98% z
rozszerzenia się przy takim poziomie z matmy chowa głęboko i daleko

Pozdrawiam ciepło i
wszystkiego dobrego!
30 wrz 20:53
Eta:
30 wrz 21:14
Królewna Śnieżka : Jakby nie patrzec czas pracuje na Twoja korzysc

Poza tym wypij
1 paź 01:08