wyznacz zbiór wartości funkcji - ciągłość funkcji w zbiorze
Jasiek: Wyznacz zbiór wartości funkcji f:
a) f(x)=1/(x2+2x−24), x∊<−5, 3>
b) f(x)=1/sinx, x∊<π/4, 5π/6>
Zadanie z tematu ciągłość funkcji w zbiorze
30 wrz 12:37
Królewna Śnieżka : B)
Sinus w 1 i 2 cwiatce jest dodatni
Znasz wartosci sin π/4 i sin 5π/6 i sinπ/2
Znajdz kilka wartosci sinusa w tym przedziale jeszcze i policz f(x)
Zrob tabelke i wykres .
30 wrz 13:01
Jerzy:
a) zacznij od dziedziny, aby sprawdzić , czy funkcja jest ciagła w zadanym przedziale.
30 wrz 13:05
Jerzy:
b) analogicznie do a) , zacznij od dziedziny
30 wrz 13:07
Jasiek: a) D: x≠4 ∧ x≠−6
f. jest ciągła w przedziale <−5, 3>
b) D: x≠kπ, k∊C
f. jest ciągła w przedziale <π/4, 5π/6>
Co dalej powinienem zrobić?
30 wrz 13:24
Jasiek: Okej, już rozumiem b), ale co z a)?
30 wrz 13:27
Jerzy:
Zauważ,że mianownik osiąga w tym przedziale wartość minimalną, czyli f(x) osiąga maksimum
lokalne.Teraz liczysz: f(−5) ,f(3) oraz f(xw) i ustalasz zakres wartości f(x).
30 wrz 13:34
Mila:
a)
| | 1 | |
f(x)= |
| , x∊<−5, 3> |
| | x2+2x−24 | |
1)
g(x)=x
2+2x−24
x
2+2x−24=0⇔(x+1)
2−25=0
(x+1)
2=25
x+1=5 lub x+1=−5
x=4 lub x=−6⇔ f(x) jest ciągła w podanym przedziale
i
W=(−1,−25)
−1∊<−5, 3>
−25−najmniejsza wartość g(x)
x=−1 − środek podanego przedziału
g(−5)=g(3)
f(x) jest ciągła w przedziale <−5, 3>
2)
| | −1 | |
f(−1)= |
| − największa wartość f(x) |
| | 25 | |
| | 1 | | −1 | |
f(−5)= |
| = |
| =f(3)− najmniejsza wartość f(x) w podanym przedziale |
| | 25−10−24 | | 9 | |
| | 1 | | 1 | |
3) Zwf=<− |
| ,− |
| > dla x∊<−5, 3> |
| | 9 | | 25 | |
============================
30 wrz 17:54
Jasiek: @Mila bardzo dziękuję, rozumiem!
1 paź 08:23
Mila:
1 paź 18:14