Wytłumaczy ktoś jak zrobić takie typu zadanie?
Marcin: Dana jest nierówność (m2−1)x−4m+4>0. m∊R , dla jakiego m zbiór rozwiązań tej nierówności
zawiera przedział (−∞,0)?
30 wrz 10:48
piotr: masz funkcję liniową
y = ax + b
musi być malejąca ⇒ a < 0 ⇒ m2−1 < 0 ⇒ m ∊ (−1; 1)
miejsce zerowe > 0 ⇒ −b/a>0 ⇒(4m−4)/(m2−1) > 0 ⇒ 4m−4<0 ⇒ m < 1
⇒
m ∊ (−1; 1)
30 wrz 11:00
ite:

1/ funkcja musi być malejąca
2/ musi przecinać oś OX w punkcie o odciętej
większej lub
równej zero
30 wrz 11:07
Marcin: a jakbym miał przedział (1,+∞)
30 wrz 11:09
Jerzy:
Wtedy: m2 − 1 > 0 oraz x0 ≥ 1
30 wrz 11:14
Marcin: ok już rozumiem, dzięki
30 wrz 11:16
Jerzy:
Pomyłka

x
0 ≤ 1
30 wrz 11:18
ite:
Jerzy ale zwrot nierówności (m2−1)x−4m+4>0 pozostaje bez zmian, więc x0≥1.
30 wrz 11:21
ite: moja pomyłka, odpowiedź taka jak pisze Jerzy 11:18 x0 ≤ 1
30 wrz 11:27
Marcin: no tak, bo dzielisz przez ujemną, wtedy zmiana strony nierówności.
30 wrz 11:31
Mila:
2) sprawdzamy dla m=−1
0x+4+4=8>0 dla każdego x∊R nierówność jest spełniona
f(x) =8− funkcja stała
lub
m=1
0*x−4+4=0 nierówność nie jest spełniona
odp.
m∊<−1,1)
30 wrz 23:38