Udowodnij
Filipo : Udowodnij że dla dowolnej nieparzystej liczby naturalnej n liczba n4+10n2+9 jest
podziemna przez 192
28 wrz 21:11
ICSP: Dla n = 1
1 + 10 + 9 = 20
nie jest podzielne przez 192.
28 wrz 21:15
Filipo : EDIT
n4−10n2+9
28 wrz 21:15
ICSP: n − liczba nieparzysta dlatego można zapisać n = 2k + 1 dla k ∊ C
n4 − 10n2 + 9 = (n−3)(n−1)(n+1)(n+3) = 24(k−1)k(k+1)(k+2)
Iloczyn (k−1)k(k+1)(k+2) jest iloczynem kolejnych 4 liczb naturalnych, więc z symbolu Newtona
wiemy, ze jest on podzielny przez 4!
Dlatego istnieje k1 ∊ C takie, że (k−1)k(k+1)(k+2) = 24k1
i w konsekwencji
n4 − 10n2 + 9 = 192 * 2 * k1
□
28 wrz 21:20
Mila:
192=26*3
w=n4−n2−9n2+9=n2*(n2−1)−9*(n2−1)=
=(n2−1)*(n2−9)=(n−1)*(n+1)*(n−3)*(n+3)
dla n=2k+1 , k∊N
w=2k*(2k+2)*(2k−2)*(2k+4)=2k*2*(k+1)*2*(k−1)*2*(k+2)=
=24* [(k−1)*k*(k+1)*(k+2)]=24*24*p=192p gdzie , p∊N
iloczyn czterech kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 24.
28 wrz 22:12