trapez
Sebastian:
W trapezie prostokątnym ABCD o podstawach AB || CD i AD⊥AB
dwusieczna kata ABC przecina odcinek AD w punkcie E
Wykaż że jezeli kąt BEC ma miarę 45 stopni
to czworokąt BCDE i trójkąt ABE mają równe pola i równe obwody
28 wrz 20:49
Eta:

1/ rysunek...
2/ Na podstawie AB można zaznaczyć taki punkt F
że |∡BEF|=45
o
zatem ΔBCE≡ΔBEF z cechy (kbk)
oraz przystające są trójkąty AFE i CDE z cechy (kbk)
i mamy tezę
pola : P(BCDE)=P(ABE)
i obwody : L(BCDE)=L(ABE)
====================
28 wrz 22:45