szacowanie?
7 klasa: W zakładzie na jednej zmianie wyprodukowano 537 kg cukierków,
które następnie zapakowano bezpośrednio do kartonów po 6,5 kg.
Po zapakowaniu każdych 10 kartonów kontroler zabierał z taśmy produkcyjnej 3 kg cukierków
do laboratorium.
Ile co najmniej kartonów było potrzebnych do zapakowania cukierków?
(zadanie z: 7 klasa, Matematyka WSiP, zeszyt ćw.)
Jak to zrobić?
28 wrz 14:34
ite: Po spakowaniu każdych 65 kg cukierków (czyli 10 opakowań * 6,5 kg) zabierane jest jeszcze 3 kg
cukierków. Czyli każde zdjęte z taśmy produkcyjnej 68 kg słodyczy to pojawienie się kolejnych
10 opakowań.
Ile takich pełnych porcji po 68 kg wyprodukowano na tej zmianie? W ile kartonów potrzebowano
do spakowania pozostałych cukierków?
28 wrz 14:43
7 klasa: 537:68=7,89 7 pełnych porcji =476kg cukierków zostaje 537−476 = 61kg czyli jeszcze jeden
karton
czyi 71 kartonów?
28 wrz 14:52
7 klasa: nie, przepraszam, 7 pełnych porcji 70 kartonów plus 61 kg czyli jeszcze 10 kartonów, czyli
80 kartonów ?
28 wrz 14:56
ite: Pozostałe 61 kg cukierków też jest pakowane po 6,5 kg do kartonu.
Czyli trzeba obliczyć, ile pełnych porcji sześcio i półkilogramowych z nich zrobimy. A
pozostała ilość słodyczy (mniejsza niż 6,5 kg) zostanie spakowana do ostatniego kartonu.
28 wrz 15:07
7 klasa: no to właśnie wychodzi w sumie 80 kartonów, czy tak?
28 wrz 15:18
ite: Tak, potrzebne będzie 80 kartonów.
28 wrz 15:19
7 klasa: Dziękuję pięknie za pomoc
28 wrz 15:20
Jerzy:
Ostatnie 61 kg zostanie zapakowanych do 10 kartonów ( w ostatnim będzie 2,5 kg ), czyli
ostatecznie potrzeba było 80 kartonów.
28 wrz 15:20
7 klasa: Dziękuję
28 wrz 15:23