Dowod z trojkatem
chichi: Dla boków a,b,c trójkąta o polu S pokaż że:
[a2+(b−c)2]2+[b2+(c−a)2]2+[c2+(a−b)2]2≥16S2
27 wrz 23:45
jc: Podstaw a=y+z, b=x+y, c=z+x, x,y,z >0.
Po podzieleniu przez 8 otrzymasz
x4+y4+z4 +x2y2 + y2z2+ z2x2 ≥ 2xyz(x+y+z)
Teraz jest łatwiej. Nierówność otrzymujemy dodając 3 nierówności
x4+y2z2 ≥ 2x2yz
y4+z2x2 ≥ 2y2zx
z4+x2y2 ≥ 2z2xy
28 wrz 08:55
chichi: Mało mi brakowało, użyłem podstawienia i też kombinowałem z dodaniem nierówności, ale miałem
nierówności typu (x2+y2)2≥4x2y2 i nie wiedziałem co zrobić. Dziękuję ślicznie za pomoc!
28 wrz 09:58
ICSP: (x2 + y2)2 ≥ 4x2y2 ⇔ (x2 − y2)2 ≥ 0
28 wrz 12:49
chichi: Tak, tak ja wszystko rozumiem, chodziło o to, że po prawej stronie nierówności w rezultacie nie
dochodziłem do 2xyz(x+y+z), ponieważ z prawej strony nierówności powstawały sumy wyrażeń
4x2y2+4x2z2+4y2z2.
28 wrz 13:34