27 wrz 16:29
jc: Jak posłuchasz wskazówki, będziesz mógł skrócić Δx i podstawić Δx=0.
27 wrz 16:45
anonim123: Ale skąd się bierze wskazówka?
27 wrz 16:47
znak: | | √x + Δx − √x | |
Tam powinno być |
| . |
| | Δx | |
| | √x + Δx − √x | |
To jest taka sztuczka. Bazowo masz |
| . No, ale taka postać nic nam nie |
| | Δx | |
daje. Licząc pochodną z definicji używasz granicy, prawda? Ale cóż Ci da policzenie granicy na
dany moment? Nic, symbol nieoznaczony.
I tu z pomocą przychodzi kombinowanie, tak jak w granicach. Innymi słowy szukasz wzoru
skróconego mnożenia.
| √x + Δx − √x | | √x + Δx − √x | | √x + Δx + √x | |
| = |
| * |
| = |
| Δx | | Δx | | √x + Δx + √x | |
| | (√x + Δx)2 − (√x)2 | | Δx | | 1 | |
|
| = |
| → |
| , |
| | Δx(√x + Δx + √x) | | Δx(√x + Δx + √x) | | 2√x | |
gdy Δx → 0
27 wrz 16:48
anonim123: | | 1 | |
Nie wychodzi mi ostatnie przekształcenie w wyniku jego ma być |
| ? Sprowadzałam do |
| | 2√x | |
wspólnego mianownika ale nie uzyskałam poprawnego wyniku.
27 wrz 17:10
Jerzy:
Skracasz przez Δx,potem podstaywiasz Δx = 0
27 wrz 17:17
znak: Tak, ma wyjść dokładnie tak. Jakie konkretnie przekształcenie Ci nie wychodzi? Przejście do
| | 1 | |
granicy? Najpierw skracasz licznik i mianownik, a wtedy otrzymujesz |
| . |
| | √x + Δx + √x | |
| | 1 | | 1 | |
Wówczas |
| → |
| , gdy Δx → 0 |
| | √x + Δx + √x | | 2√x | |
Albo tak jak
jc napisał, podstawiasz w miejsce Δx zero − możesz tak zrobić, bo nie
prowadzi to do nieporozumienia − i dostajesz to samo.
27 wrz 17:17
anonim123: To dodawałam √x + Δx + √x i źle mi wyszło.
27 wrz 17:21
27 wrz 17:30
Qulka: zrób sobie z definicji pochodnej
więc
f' •Δx ≈f(x+Δx)−f(x)
f' •Δx +f(x)≈f(x+Δx)
27 wrz 18:41
anonim123: A w udostępnionym linku liczą z definicji pochodnej? Jak liczą w podanym przykładzie?
27 wrz 19:41
Qulka: tak jakby , bo zrobili to strasznie zawile
27 wrz 20:10
anonim123: Może ktoś opisać rozumowanie jakim się kierowano przy obliczaniu przybliżonej wartości funkcji
w linku
sposób Qulki rozumiem
28 wrz 11:01
Qulka: za godzinę
28 wrz 11:12
Qulka:

w matematyce najczęściej zmienną jest x w fizyce t więc zróbmy na x
| | Δf | | Δf | |
wzór 4.1 to f' = lim |
| ≈ |
| więc mnożąc przez mianownik Δf ≈ f'•Δx |
| | Δx | | Δx | |
f(x+Δx) = f(x)+Δf (patrz rysunek) (lub
http://matematykadlastudenta.pl/strona/15.html)
podstawiając wzór 4.1 zamiast Δf
f(x)+Δf ≈ f(x)+f'•Δx co daje wzór 4.2
28 wrz 12:19
anonim123: Dziękuję
28 wrz 12:23
anonim123: link który podałaś nie działa
28 wrz 12:54
ICSP: usuń z niego nawias na końcu a zadziała
28 wrz 12:55
28 wrz 13:01
anonim123: Dzięki
28 wrz 13:04