dowodzenie niewymierności
Nyx: np. jak mam dowieść niewymierności liczby 2√3, to czy wystarczy, że dowiodę niewymierności
√3 a potem się powołam na fakt, że iloczyn liczby wymiernej i niewymiernej jest liczbą
niewymierną?
27 wrz 16:12
ICSP:
0 − wymierna
√3 − niewymierna
iloczyn = 0 − wymierna
27 wrz 16:43
Nyx: ok, "liczby wymiernej różnej od zera i niewymiernej"
27 wrz 16:52
ICSP: Powinno być już dobrze.
Ewentualnie dorzuć dowód niewymierności √3.
No i przytocz swoje twierdzenie w poprawnej formie (wykluczającej 0)
27 wrz 17:04
Minato: albo tak
x = 2√3
x2 = 12
x2−12 = 0
Rozważmy wielomian
W(x) = x2−12
z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu mamy, że możliwymi miejscami
zerowymi są liczby ±12, ±6, ±4, ±3, ±2, ±1.
Żadna z powyższych liczb nie jest pierwiastkiem wielomianu W. Zatem 2√3 jest liczbą
niewymierną.
27 wrz 17:15