Warcaby
Warcaby: Proste zadanie z prawdopodobieństwa
W worku znajduje się 28 piłek. 23 z nich są białe, 2 czerwone, 3 zielone. Wyciągamy losowo 7
piłek.
Jaka jest szansa że będzie tam:
a) co najmniej jedna kolorowa piłka?
b) co najmniej jedna czerwona piłka?
c) co naj mniej jedna zielona piłka?
−−−
Kombinacja 7 z 28 = 1184040
Kombinacja 3 z 28 = 3276
Kombinacja 2 z 28 = 378
Dokończy ktoś?

Co dalej ?
−−−
27 wrz 00:51
Warcaby: d) jaka jest szansa że będą same białe?
27 wrz 00:58
Maciess:
a) Kolorowa to znaczy? Ze bedzie wsrod nich zielona lub czerwona, tak?
b) Najprosciej aby policzyc moc takiego zdarzenia przez zdarzenie przeciwne. Od wszystkich
mozliwosci odjemij te w ktorych nie ma czerownej. Czyli 7 białych, 6 białych i zielona, 5
białych i 2 zielone, 4 biale i 3 zielone
c) analogicznie
27 wrz 07:24
Jerzy:
a) = 1 − d)
27 wrz 11:07
Warcaby: policzy ktoś b i c ?
27 wrz 14:27
Jerzy: @Maciess,akurat nie najprościej.
b) Prościej policzyć jedna czerwona lub dwie czerwone.
27 wrz 14:35
wredulus_pospolitus:
@Warcaby −−− popełniasz PODSTAWOWY błąd uczniów, którzy mają problemy z prawdopodobieństwem
−−−− wymnażasz

po cholerę to robić skoro później i tak większość się poskraca i będziesz
miał 'normalniejsze' liczby
27 wrz 15:14
Warcaby: Nie jestem już uczniem, po prostu grałem w domino i zastanawiałem się jaka jest szansa w % na
uzyskanie od razu punktowanych płytek,
dlatego ułożyłem zadanie z piłkami zamiast tłumaczyć zasady domino, i chcę po prostu
rozwiązanie
27 wrz 15:26
wredulus_pospolitus:
| | 23*22*21*20*19*18*17 | | 21*20*19*18*17 | |
a) |
| = |
| |
| | 28*27*26*25*24*23*22 | | 28*27*26*25*24 | |
| | 26*25*24*23*22*21*20 | | 21*20 | |
b) 1 − |
| = 1 − |
| |
| | 28*27*26*25*24*23*22 | | 28*27 | |
| | 25*24*23*22*21*20*19 | | 21*20*19 | |
c) 1 − |
| = 1 − |
| |
| | 28*27*26*25*24*23*22 | | 28*27*26 | |
27 wrz 18:30
wredulus_pospolitus:
tfu ... (a) to tak naprawdę (d)
(a) to będzie 1 − 'to co napisałem'
27 wrz 18:31