Planimetria - dowody
Ilona: W trójkącie równobocznym ABC na bokach AB i BC wybrano odpowiednio punkty P i Q tak, że
|AP|=2|BP| i |CQ|=2|BQ|. Odcinki AQ i CP przecinają się w punkcie S.Uzasadnij, że trójkąty APS
i CQS są przystające.
Na pierwszy rzut oka widać, że AP=CQ i kąt ASP= kąt CSQ. Nie wiem jakimi zapisami udowodnić
resztę brakujących cech przystawania trójkątów APS i CQS.
26 wrz 09:32
Qulka: zacznij że ABQ≡CBP będziesz miała pozostałe kąty
26 wrz 13:21
Eta:

1/ ΔABQ≡ΔBPC z cechy (bkb)
2/ ΔAPS≡ΔCQS z cechy ( kbk)
26 wrz 18:59
Mila:
Hej
26 wrz 19:42
Eta:
Hejjjjjjj
26 wrz 20:59