Skąd ta nierówność?
Julia741: Witam!
Ostatnio we wskazówkach do zadania natrafiłam na ciekawą nierówność postaci
| | 1 | | 1 | |
|
| ≤ |
| , która jest bardzo pomocna w rozwiązywaniu zadań z ligi zadaniowej |
| | a2 | | a2−(b−c)2 | |
z geometrii, owa nierówność używana jest do zadań z trójkątem o bokach a,b,c. Moje pytanie
zatem brzmi w jaki sposób i skąd wyprowadzić ową nierówność, bo przecież nie wzięła się
znikąd. Pozdrawiam serdecznie oraz dziękuję z góry za każdy pomocny komentarz!
24 wrz 20:11
ICSP: | | 1 | |
Wynika ona bezpośrednio z monotoniczności funkcji f(x) = |
| dla x > 0 |
| | x | |
24 wrz 21:27
Julia741: Mógłbyś mi to jakoś rozpisać?
24 wrz 21:57
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
f(x) = a
2 − x
2 <−−−− dla jakiego 'x' mamy maksimum
oznaczmy: (b−c) = x
a
2 − (b−c)
2 = a
2 − x
2 <−−−− wartość 'największa' jest dla

związku z tym a
2 − x
2 ≤ ....
| | 1 | |
związku z tym |
| ......  |
| | a2 − x2 | |
24 wrz 22:07
kerajs:
1. Nierówność nie jest prawdziwa w ogólności, gdyż bez problemu można dobrać tak wartości a,b,c
aby prawa strona była ujemna.
2. Nierówność ta ZAWSZE jest prawdziwa dla boków trójkąta a,b,c gdyż:
a
2−(b−c)
2=(a−b+c)(a+b−c)
Zauważ, że każdy z nawiasów po prawej stronie jest dodatni, gdyż spełnia warunek istnienia
trójkąta, a więc i lewa strona jest dodatnia.
Ponadto:
a
2=a
2
a
2−(b−c)
2≤a
2
25 wrz 15:43