Przekształcenia wykresów
van:
y=f(x)
g(x)=f(|x|−2)
Która droga jest poprawna :
1) f(x)→SOY dla x≥0→y=f(|x|)→T{[2,0]→f(|x|−2)
czy
2) f(x)→T[2,0]→f(x−2)→SOY dla x≥0→f(|x|−2)
?
24 wrz 15:44
Iryt:
24 wrz 15:51
Iryt:

Poprawna jest droga 2).
f(x)=2
x
szukany wykres g(x)=f(|x|−2)
f(x)→T[2,0]→
s(x)=f(x−2)→S
OY dla x≥0→
g(x)=f(|x|−2)
Osią symetrii wykresu jest oś OY
(1) przypadek w następnym wpisie
24 wrz 16:03
Iryt:

f(x)=2
x
szukany wykres g(x)=f(|x|−2)
f(x)→SOY dla x≥0⇒
s(x)=f(|x|)→T
[2,0]⇒
h(x)=f(|x−2|}
Osią symetrii wykresu jest prosta x=2
24 wrz 16:14