funkcja liniowa
karolina: Napisz wzór i narysuj wykres funkcji y=max(−2x+4, x−2)
24 wrz 12:32
piotr: | | ⎧ | −2x+4 gdy−2x+4≥x−2 | |
| y= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | x−2 gdy −2x+4<x−2 | |
24 wrz 12:53
piotr:

czerwony wykres
24 wrz 12:55
karolina: Dziekuje, ale czy moze mi ktos wutlumaczyc dlaczego akurat takie jest rozwiazanie? skad sie do
bierze?
24 wrz 13:10
znak : A wiesz, co to za funkcja max(..)? Wybiera ona większy z argumentów jaki podamy. Na przykład
max(1, 2) = 2.
24 wrz 13:11
karolina: aaa, okej. właśnie pani w szkole nam o tym nie mowiła, a na zadanie domowe zadała coś takiego i
starałam się to zrozumieć

bardzo dziekuje
24 wrz 13:20