Oblicz pochodną funkcji złożonej
Jacek k: Witam mam problem z rozwiązaniem zadania z obliczenia pochodnej funkcji:
y=√2x−sinxcos3x
23 wrz 22:36
Eta:
| | 1 | |
y' = |
| *(2x−sinx*cos3x)' |
| | 2√2x−sinxcos3x | |
(2x−sinxcos
3x)
' = 2 −cosx*cos
3x+sinx*3cos
2x*(−sinx)=
2−cos
4x+3sin
2x*cos
2x
| | 2−cos4x+3sin2xcos2x | |
y'= |
| |
| | 2√2x−sinxcos3x | |
=======================
23 wrz 22:59
Eta:
zapomniałam wpisać nawiasu
....= 2−( .................................)
23 wrz 23:01
Jacek k: Dziękuję, zapomniałem o zastosowaniu wzoru na odejmowanie
24 wrz 00:50
Jacek k: A dlaczego jest sin2x z wyniku mnożenia −sinx*sinx, w sensie gdzie minus przechodzi
24 wrz 01:17
wredulus_pospolitus:
(sinx*cos3x) ' = ( sinx*(cosx)3)' = cosx*(cosx)3 + sinx*3(cosx)2*(cosx)' <−−− stąd
24 wrz 11:43
wredulus_pospolitus:
ale faktycznie, Etuś zgubiła wcześniej minusa przez tą częścią
24 wrz 11:43