Pola trapezu
endrju: W trapezie ABCD, ABIICD, przekątne przecinają się w punkcie E. Wiedząc że pola trójkątów ABE i
CDE są odpowiednio równe 90cm2 i 40cm2, oblicz pole trójkąta AED.
22 wrz 20:19
Eta:

P
3=
√P1*P2
P(AED)=P
3= 60
22 wrz 20:26
Minato:
| | 90 | | 3 | |
ΔABE ~ ΔCDE w skali k2 = |
| → k = |
| (cecha kkk) |
| | 40 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 5 | | 5 | | 25 | |
Ptrapezu = |
| (a+b)(x+y) = |
| * |
| b* |
| x = |
| bx |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | |
| | 25 | |
Ptrapezu = |
| *80 = 250 |
| | 8 | |
250 = 2P + 90 + 40, warto pokazać, że pola trójkątów AED i BEC są równe
P = 60 cm
2
22 wrz 20:34
Eta:
22 wrz 20:35
Eta:
P(trapezu)= (√P1+√P2)2 i P3=P4=√P1*P2
P= (5√10)2
P=250
22 wrz 20:38
Minato:
Eta jak zwykle rzuci wzorkami
22 wrz 20:40
Eta:
Można też takimi:
| | P1 | | 3 | |
skala podobieństwa Δ ABE i CDE : k2= |
| ⇒ k= |
| |
| | P2 | | 2 | |
P3=P4= k*P2 i P=(k+1)2*P2
22 wrz 21:00