opisywanie funkcji za pomocą zbioru par uporządkowanych
bładwielbłąd: Dana jest funkcja, opisana za pomocą zbioru par uporządkowanych. Podaj wzór tej funkcji.
Mam problem z:
c)
{ ( −14, −164 ),( −13, −127 ),
( −12, −18 ), (0, 0), (2, 8), (3, 27), (4, 64) }
Jaki to wzór?
22 wrz 15:43
znak : Widać, że to będzie f(x) = x3. Zobacz, że druga liczba w parze jest sześcianem tej pierwszej.
22 wrz 15:50
bładwielbłąd: oh, no tak, widzę, dzięki ^^.
A jeżeli chodzi o kolejny przykład ze zbiorem par:
{ (−8, 5), (−3, 5), (−12, 5), (3, 5), (11, 5) }
Czy będzie to: y=5?
Jak zapisać to w postaci f(x)=...
22 wrz 15:54
ICSP: f(x) = 5
22 wrz 15:55