systemy liczbowe
cv: Jak mając sumę dwóch liczb znależć podstawe systemu w ltórym te liczby zostały zapisane?
21 wrz 19:30
Dżdżownica Magda:
nie zawsze da się jednoznacznie ,przykładowo gdy widzisz 11+11=22 jest więcej niż jeden
system w którym to zachodzi
21 wrz 19:45
cv: ok to moze prosciej mamy znana liczbę w systemie dziesiętnym oraz te samą liczbe w systemie o
nienznaej podstawie p jak znalezc podstawę tego systemu?
21 wrz 19:53
wredulus_pospolitus:
Najprościej jakbyś pokazał przykład
21 wrz 19:55
cv: mamy liczbę 23(p) która równa jest 13(10) jak znalezć podstawę p ?
21 wrz 19:59
Dżdżownica Magda:
dla dwucyfrowych to jest proste, układasz równanie 2p1+3p0=13 i masz p=5
dla wielocyfrowych trzeba równanie wielomianowe rozwiązać
21 wrz 20:10
cv: ok ale to wychodzi 5p=13 więc skąd p=5 ?
21 wrz 20:22
Dżdżownica Magda: p0=1
21 wrz 21:21
cv: Faktycznie za dużo ostatnio slecze nad liczbami czas odpocząć dzięki wielkie
21 wrz 22:00