Pochodna funkcji
etc: Pochodna funkcji F(x) = f(ln(x)) * ln2(f(x)), funkcja f jest różniczkowalna.
21 wrz 18:43
ICSP: | | 1 | | f'(x) | |
F'(x) = ln2(f(x))*f'(ln(x)* |
| + f(ln(x)) * 2ln(f(x))* |
| |
| | x | | f(x) | |
21 wrz 18:45
etc: | | 1 | | f'(x) | |
A możesz mi powiedzieć skąd się wzieło |
| i |
| ? |
| | x | | f(x) | |
21 wrz 18:55
ICSP: ze wzoru na pochodną funkcji złożonej.
f(g(x)) = f'(g(x)) *g(x)
Podstaw f(x) = f(x) oraz g(x) = ln(x).
21 wrz 18:58
ICSP: [f(g(x))]' = f'(g(x)) * g'(x)
Ten wzór jest poprawny.
21 wrz 19:02
piotr: zaginął nawias
| | 1 | | f'(x) | |
F'(x) = f'(ln(x)) |
| *ln2(f(x))+2ln(f(x)) |
| f(ln(x)) |
| | x | | f(x) | |
22 wrz 08:06