Proszę szybko
K98M: udowodnij że średnia harmoniczna dodatnich liczb a i b jest nie większa od ich średniej
arytmetycznej
21 wrz 18:00
ICSP: | | 1 | | 1 | |
Skoro a i b są liczbami dodatnimi to |
| , |
| istnieją. Ponadto kwadrat dowolnej |
| | √a | | √b | |
liczby rzeczywistej jest nieujemny dlatego:
co daje
i dalej :
Ponadto z nierówności:
(
√a −
√b)
2 ≥ 0
wynika nierówność
więc ostatecznie
H
2 ≤ A
2
21 wrz 18:37
ICSP: Inne podejście:
Najpierw pokazujemy, że dla dowolnej liczby rzeczywistej dodatniej a mamy nierówność:
Istotnie: Skoro a > 0 to
√a istnieje, ponadto kwadrat dowolnej liczby rzeczywistej jest
nieujemny, więc w szczególności:
Co po rozpisaniu daje (1). Teraz szacujemy wyrażenie:
| | 1 | | 1 | | a | | b | |
(a + b)( |
| + |
| ) = 2 + |
| + |
| ≥ 2 + 2 = 4 |
| | a | | b | | b | | a | |
| | 1 | | 1 | |
Dzieląc stronami przez 2( |
| + |
| ) dostajemy: |
| | a | | b | |
H
2 ≤ A
2
21 wrz 18:42
Saizou :
Z nierówności Cauchy'ego mamy
| | 1 | | 1 | |
podstawiamy x = |
| , y = |
| |
| | a | | | |
Nakładamy funkcję f(x) = x
−1, która jest malejąca na przedziale (0, +
∞), zatem zmieni się
znak nierówności
z przechodniości relacji nierówności mamy
ckd
21 wrz 19:14