Funkcja - kwadrat liczby ze zbioru R
biały: Cześć, mam problem z zadaniem:
Czy funkcja, która każdej liczbie rzeczywistej przyporządkowuje jej kwadrat, jest funkcją
przekształcającą zbiór liczb rzeczywistych w zbiór liczb rzeczywistych dodatnich?
Wydawaloby się, że odpowiedź jest oczywista i brzmi: tak.
Problem pojawia się, kiedy w odpowiedziach w podręczniku można znaleźć odpowiedź przeczącą.
Przecież 2
2 =4, tak samo jak (−2)
2=4
Ten sam problem miała osoba tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/20773.html , tylko również podręcznik dalej twierdzi inaczej. Jest
to błąd wydawnictwa? Pazdro raczej ma dobrej jakości podręczniki
21 wrz 13:58
wredulus_pospolitus: Nie. Nie jest.
f(0) = 0 −−−−> 0 ∉ R
+
21 wrz 14:17
znak : Otóż odpowiedź brzmi: nie.
Mamy funkcje f: R → R+, f(x) = x2, czyli dziedziną są liczby rzeczywiste, zaś
przeciwdziedziną liczby rzeczywiste dodatnie. Wobec tego można zapisać, że f: R → (0, ∞)
Ale wówczas f(0) nie ma swojego odpowiednika w zbiorze (0, ∞), bo 0 nie jest ani ujemne, ani
dodatnie.
Więc ogółem taka funkcja jest źle określona, bo nie każdy element dziedziny ma swój obraz.
21 wrz 14:19