Fizyka
Cysiuuu: Oblicz energie potrzebną do zamiany 10kg lodu o temp. −15 Stopni Celcjusza w wodę o temp 20
stopni . Celcjusza . Prosiłbym ze wzorami z góry dzięki
28 lut 16:54
Jakub: Topienie lodu od temperatury −15℃ do wody o temperaturze 20℃ zachodzi w trzech etapach.
1 etap: podgrzanie lodu do temperatury 0℃. Dostarczyć trzeba energii:
E1 = mclΔT = 10kg * 2100Jkg*℃ * 15℃ = policz
cl − ciepło właściwe lodu
2 etap: stopienie lodu w stałej temperaturze 0℃
E2 = ctm = 334000Jkg * 10kg = policz
ct − ciepło topnienia lodu
3 etap: podgrzanie powstałej wody do temperatury 20℃. Dostarczyć trzeba energii:
E3 = mclΔT = 10kg * 4190Jkg*℃ * 20℃ = policz
cl − ciepło właściwe wody
Szukana energia: E = E1 + E2 + E3 = policz
28 lut 22:28